De voordelen van een fietsenstalling met sedumdak

Sedumdak

Er is de laatste jaren een duidelijke toename merkbaar in groendaken. Een dak met sedum is niet alleen geliefd vanwege het prachtige visuele effect maar het biedt nog veel meer voordelen. Zo gaat een groendak twee keer zo lang mee dan een traditioneel dak en draagt het bij aan de verbetering van de stedelijke luchtkwaliteit. Architecten houden tegenwoordig in de ontwerpfase van nieuwbouw, restauratie of renovatie al rekening met de impact op de omgeving. Ook bij voorzieningen als fietsenstallingen, -overkappingen en -kluizen komt er steeds meer aandacht voor groendaken. Lees hieronder waarom een sedumdak waardevol is voor elke overdekte fietsparkeervoorziening.

Wat is een sedumdak?

Een sedumdak is een type groendak dat begroeid is met kleurrijke vetplanten. De belangrijkste eigenschap van sedum is dat deze plant het water opneemt in zijn blad en dit in de zomer gebruikt. Dit zorgt ervoor dat sedum uitermate geschikt is voor langere perioden van droogte. Daarnaast zijn de planten ook goed bestand tegen wisselende weersomstandigheden zoals vochtigheid en extreme hitte. Perfect met het regenachtige klimaat van Nederland!

Voordelen van een sedumdak

Een groendak kent vele voordelen op economisch, ecologisch en maatschappelijk vlak. Hieronder zetten we een aantal van deze voordelen op een rij.

Absorbeert regenwater

  • Sedum op een groendak absorbeert regenwater als een soort spons. Dit vertraagt de watertoevoer naar de riolering, waardoor de piekbelasting op het riool wordt verminderd. Zo worden overstromingen voorkomen. Naast een ontlasting van het riool zorgen de planten ook voor zuivering en verdamping van het regenwater.

Luchtzuivering

  • Voor de meeste bedrijven is het belangrijk om iets te doen aan hun CO2-uitstoot als onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Met de toepassing van een sedumdak draagt jouw bedrijf bij aan deze CO2-reductie. De planten van een groendak filteren fijnstof en gasvormige verontreinigingen uit de lucht. En net als bij vele andere planten zet sedum CO2 om in zuurstof.

Verhoogt de biodiversiteit

  • Een groendak met bloeiende planten brengt de levende natuur terug in de verstedelijkte gebieden. Zo bieden groene daken een leefgebied en voedselbron voor bedreigde planten, vogels en insecten. Hiermee draagt een fietsenstalling met groendak op een positieve manier bij aan de biodiversiteit.

Verlengt levensduur van het dak

  • Sedumdaken gaan een stuk langer mee dan andere daken. De schadelijke invloeden van regen, wind en zon worden tegenhouden door de planten. Zo is de levensduur van een sedumdak tweemaal groter dan daken met bitumineuze bedekking. Dit zorgt ervoor dat je fietsenstalling een stuk duurzamer is.

Onderhoudsarm

  • Een groot voordeel van sedum is dat het zeer onderhoudsarm is. Het grootste gedeelte van het jaar vergen de sedum planten totaal geen aandacht en bloeien ze rustig door. Toch houdt dat niet in dat een groendak helemaal geen onderhoud nodig is. Check bijvoorbeeld één of twee keer per jaar of het hemelwaterafvoersysteem nog goed werkt en het sedumdak vrij is van onkruid.

Positief effect op welzijn

  • Groen is essentieel voor alle mensen, jong en oud. Een groene omgeving rondom kantoren, woongebieden, educatieve- en zorginstellingen heeft een positief effect op onze gemoedstoestand en gezondheid.

Sedumdak op een fietsenstalling

Hoe ziet een fietsenstalling met sedumdak er eigenlijk uit? Er zijn diverse mogelijkheden voor overdekte fietsparkeervoorzieningen met een groendak.

CuBic fietsenstalling

De CuBic fietsenstalling is onze meest populaire fietsenstalling. Met zijn talrijke mogelijkheden biedt de CuBic voor elke situatie een unieke oplossing. Zo ook voor het vergroenen van de leefomgeving bij onderwijsinstellingen. Door de toepassing van een sedumdak bij het Sint-Lievenscollege in Antwerpen is er een groene oase ontstaan. Dit draagt bij aan de gezondheid en productiviteit van de kinderen.

CuBic fietsenstalling met sedumdak bij het Sint Lievenscollege

T-Hide fietsoverkapping

De sterke en robuuste constructie van de T-Hide zorgt voor een fietsoverkapping van hoogwaardige kwaliteit. Dit maakt de T-Hide ook uitermate geschikt voor de toepassing van een sedumdak. Bij het Martini Ziekenhuis in Groningen is deze T-Hide fietsoverkapping met bijna 500 vierkante meter groendak gerealiseerd. Naast een aantrekkelijk uiterlijk draagt het ook nog eens bij aan het herstel van de patiënten. Uit internationaal onderzoek is gebleken dat patiënten die uitkijken op levend groen aanzienlijk sneller herstellen dan patiënten die een grijs en grauw uitzicht hebben.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor een fietsenstalling met sedumdak voor jouw situatie?

Neem dan hier contact met ons op.