De psychologische effecten van fietsenstallingen

Bedrijven, gemeentes en andere organisaties willen meer mensen motiveren om de fiets te pakken. Dit draagt bij aan de verduurzaming, maar het heeft ook positieve effecten op zowel de fysieke als de mentale gezondheid. Beschikken over een kwalitatief hoogwaardige fietsenstalling is essentieel om dit doel te bereiken. Dit heeft een groter effect dan u wellicht zou verwachten. In deze blog vertellen we u meer over de wijze waarop goede fietsenstallingen voor bedrijven, gemeentes en andere organisaties gedrag en attitudes kunnen beïnvloeden. Het zorgt voor veiligheid, comfort en het geeft fietsers een welkom gevoel.

Veiligheid, meer dan alleen een slot

Fietsendiefstal is een groot probleem in ons land. Geschat wordt dat jaarlijks zo’n 500.000 fietsen gestolen worden. Vaak nemen mensen al zelf maatregelen om diefstal te voorkomen. Ze investeren bijvoorbeeld in een stevig slot. De fiets stallen op een veilige locatie is een andere factor die de kans op fietsendiefstal verkleint. Beschikt uw bedrijf of gemeente over een eigen fietsenstalling, dan kunt u deze veiligheid waarborgen. Dit geeft werknemers en bezoekers een gerust gevoel. Zij weten zeker dat er niets met hun fiets kan gebeuren.

Bijkomend voordeel is dat dit gevoel van veiligheid mensen nog meer motiveert om de fiets te pakken. Voor extra beveiliging is het mogelijk om te kiezen voor een afsluitbare fietsenstalling. Goede voorbeelden hiervan uit ons aanbod zijn de T-Hide en CuBic fietsenstallingen. Deze fietsenstallingen kunnen voorzien worden van automatische toegang voor uw collega’s, voor extra gemak. Hierdoor heeft u nog meer de garantie dat fietsen beschermd worden tegen zowel diefstal als vandalisme. Bovendien staan de fietsen uit het zicht, wat de kans op diefstal nog meer minimaliseert. Deze mate van veiligheid maakt de keuze om de fiets te pakken gemakkelijker.

Het gemak van een eigen fietsenstalling

Een kwalitatief hoogstaande fietsenstalling is comfortabel te gebruiken en toegankelijk voor iedereen. Niemand houdt van gedoe. Als mensen haast hebben, willen ze er zeker van zijn dat ze een plekje hebben voor hun fiets en dat er genoeg ruimte is om hun fiets comfortabel te stallen. Mocht het slecht weer zijn, dan moet de fiets beschermd worden tegen deze weersomstandigheden. Gemak speelt een grote rol in onze vervoerskeuze. Een slecht ontworpen, slecht bereikbare fietsenstalling met te weinig capaciteit heeft een negatief effect op de bereidheid van mensen om de fiets te pakken.

Daarentegen motiveert een ruime, goed georganiseerde stalling met voldoende capaciteit juist werknemers en bezoekers om vaker de fiets te pakken. Stelt u zich eens voor dat u iedere ochtend zou moeten vechten om een plek te bemachtigen. Waarschijnlijk zou u er al snel voor kiezen om toch de auto te pakken. Een ruime en gebruiksvriendelijke fietsenstalling heeft een positief psychologisch effect. Het verlaagt de drempel om de fiets te pakken.

Bovendien hebt u ook de mogelijkheid om het gemak voor mensen met e-bikes te vergroten. Zo kan een fietsenstalling voorzien worden van laadpunten. De laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor elektrische fietsen. Als bedrijf, gemeente of andere organisatie is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Naast laadpunten zijn ook laadlockers een optie. Hierin kunnen fietsaccu’s veilig en afgesloten worden opgeladen. Dit vergroot zowel het comfort als de veiligheid.

Fietsers voelen zich welkom

Een hoogwaardige fietsenstalling geeft een signaal af aan uw werknemers. Het laat zien dat fietsers gewaardeerd worden. Dit heeft een aanmoedigend effect. Het geeft fietsers een gevoel van erkenning. Een goede fietsenstalling is als het ware een beloning voor het pakken van de fiets. Fietsers voelen zich hierdoor meer welkom. Dit moedigt uw personeel aan om vaker de fiets te pakken.

De psychologische effecten van fietsenstallingen zijn enorm. Wilt u hier ook van profiteren? Bekijk nu onze producten of vraag online een gratis offerte aan.